Nauka na wysokościach
12 stycznia 2009, 00:53Choć od pierwszej udanej wyprawy na Mount Everest minęło ponad pół wieku, dotychczas nikt nie badał dokładnie jednego z najważniejszych zjawisk związanych z tym sportem: niedotlenienia organizmu. Jak się okazuje, może ono osiągać zadziwiające wartości.
Co ma bakteria do wpływu alkoholu na układ nerwowy?
29 kwietnia 2013, 11:41Dzięki rzadkim Gram-ujemnym bakteriom Gloeobacter violaceus, które występują tylko na wapiennych skałach szwajcarskich Alp, naukowcy zorientowali się, jak alkohol wpływa na kluczowe białko mózgu.
Atak dźwiękowy na dysk twardy
30 maja 2018, 10:54Podczas IEEE Symposium on Security & Privacy eksperci z University of Michigan i Uniwersytetu Zhejiang przeprowadzili pokaz ataku akustycznego na dysk twardy. Atak taki może zakończyć się uszkodzeniem dysku i utratą danych.
Bezprzewodowe splątanie
26 stycznia 2009, 11:40Naukowcy z Joint Quantum Institute (JQI) na University of Maryland (UMD) udowodnili, że możliwe jest bezprzewodowe przekazanie informacji kwantowej na odległość 1 metra.
Antynowotworowa dieta śródziemnomorska?
22 maja 2013, 09:42Jeden ze składników diety śródziemnomoskiej może pozbawiać komórek nowotworowych mechanizmów chroniących je przed apoptozą (śmiercią komórkową). W zdrowych komórkach istnieje zaprogramowany mechanizm śmierci, dzięki któremu organizm usuwa komórki zużyte lub uszkodzone
Bez cyjanu łatwiej zasnąć
25 czerwca 2018, 11:43Wyświetlacz melanopsynowy (ang. melanopic display) to rozwiązanie opracowane dla osób cierpiących na problemy ze snem i dla ludzi, którzy z różnych względów nie powinni odczuwać senności. Nowa technologia zespołu z Uniwersytetów w Manchesterze i w Bazylei ma zrewolucjonizować wyświetlacze w telewizorach, smartfonach, komputerach czy tabletach.
Niebezpieczna trudna nazwa
23 lutego 2009, 12:20Obiekty znane są przez ludzi uznawane za bezpieczniejsze, mniej zagrażające. Hyunjin Song i Norbert Schwarz z University of Michigan zastanawiali się, czy łatwość wymawiania nazwy produktu może wpływać na ocenę stopnia jego znajomości, a więc na postrzegane ryzyko stosowania czy konsumowania w formie pokarmu.
Już myśliwi-zbieracze zanieczyszczali środowisko ołowiem
12 czerwca 2013, 12:25Ludzie już przed 8000 lat zanieczyszczali środowisko naturalne ołowiem. Naukowcy z University of Pittsburgh znaleźli najstarsze znane źródło antropogenicznego zanieczyszczenia tym metalem
Zidentyfikowano chleb co najmniej 4 tys. lat starszy od początków rolnictwa
17 lipca 2018, 10:33Na stanowisku archeologicznym w północno-wschodniej Jordanii odkryto zwęglone pozostałości podpłomyka, upieczonego przez myśliwych-zbieraczy ok. 14.400 lat temu. To najstarszy jak dotąd bezpośredni dowód na przyrządzanie chleba. Co istotne, wyprzedza on o co najmniej 4 tys. lat początki rolnictwa.
Zadrukować małżem
19 marca 2009, 09:41Wykorzystując kleistą substancję, za pomocą której morskie małże przytwierdzają się do skał, oraz zmodyfikowaną drukarkę atramentową, można przyspieszyć proces gojenia się ran pooperacyjnych i zapobiec powstawaniu blizn. Nowa metoda miałaby zastąpić tradycyjne szwy.